Hoffmann Rózsa

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of content_handler_field::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/cck/includes/views/handlers/content_handler_field.inc on line 193.
 • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with views_handler_field::pre_render($values) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.
 • strict warning: Declaration of date_api_argument_handler::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/date/includes/date_api_argument_handler.inc on line 398.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
 • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

Hoffmann Rózsa részt vett az InSEA vizuális nevelési világkongresszuson

hoffmannrozsa.hu-hétfő, 2011. június 27. 15:18

Tisztelettel és nagyrabecsüléssel köszöntöm az InSEA volt és jelenlegi elnökét, társelnökeit, alelnökét, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete elnökét és tagjait, a Moholy-Nagy Képzőművészeti Egyetem képviselőit, minden kedves jelenlévőt.

Sokfelől jöttünk, sokféle a mindennapi munkánk, a kutatási területünk, sokféle a sajátos pedagógiai ág, amelyben tevékenykedünk, de van egy kitüntetett közös célunk: a következő nemzedéknek átadni az örökül kapott vizuális értékeinket és azt a szellemiséget, amely látni tanít. Bizonyára ismerik azt a bibliai kitételt, amely sok mélységesen mély gondolat befejezéseként hangzik el: „akinek van füle a hallásra, hallja…” Ennek parafrázisaként mondhatjuk, hogy „akinek van szeme a látásra, lássa…” Csakhogy amint a hallott szó befogadásához és megértéséhez nélkülözhetetlen a nyelvismeret, ugyanúgy nélkülözhetetlen a vizuális élmény befogadásához és megértéséhez a művészet nyelvének ismerete – és mindkettő műveléséhez a nyitott szív.

De lehet-e ezt tanítani? Lehet-e a ránk bízott tehetséges gyerekeket, ifjakat arra nevelni, hogy a minket körülvevő csodálatos világban alapélményként azt lássák meg, ami jó és szép, s a rosszat, a gonoszt mint az ember ellenségét tudják értelmezni? Nem, ezt nem lehet megtanítani. Ezt csak megélni lehet. De meg lehet tanítani őket arra, hogy ez a csodálatos világ ezerarcú, és ezerféleképpen lehet ábrázolni, és az ezerféle ábrázolási lehetőségből nekik majd ki kell tudniuk választani azt, amelyik több mint önkifejezés, több mint önmegvalósítás – azt, amelyik használ. Használ, mert művészi élményt nyújt, használ, mert elgondolkodtat, használ, mert szebb lesz tőle a környezetünk, mert örömöt ad a mindennapokban, használ, mert szelídíti a durva, sebző felületeket, mert tündérországba repít és bevallhatóvá teszi, hogy szeretnénk tündérországba repülni…

De jó volna, ha a mi közoktatási koncepciónkban elkötelezetten dédelgetett tehetséggondozás, művészeti nevelés úgy találná meg a helyét az oktatási rendszerben, hogy az a sok-sok gyerek, akinek van szeme a látásra, mind megtanulna látni – legyen az jómódú nagyvárosi vagy szerény vidéki értelmiségi család gyereke, betanított munkáscsaládból való, vagy a mélyszegénységből felfelé vergődő cigánygyerek!

Mi magyarok büszkék lehetünk arra, hogy zseniális művészeink voltak és vannak. De tudatában kell lennünk annak is, hogy sajnos, sokuk nyomorgott és ma is mindennapi megélhetési gondjai vannak, mert a mi távolabbi és közelmúltunk az egyéni és nemzeti túlélés körül forgott. Adja Isten, hogy ez most már örökre múlt idő maradjon.

Ez a kongresszus a félezernél több előadásával és műhelyével, a poszterekkel, a gyerekrajzokkal, a magyar alapfokú művészeti iskolák bemutatójával, valamint a cigányok oktatásában kiemelkedő eredményeket felmutató Ritók Nóra iskolájának a kiállításával híven tükrözi azt a nagy elszántságot és kitartást, amely nélkül a magyar képző- és iparművészet soha nem tudott volna MS Mestertől Kondor Béláig, a kalotaszegi festett kazettás templomoktól a mai népi iparművészet megannyi hímzéséig, faragásáig, fazekáig, Ferenczy Istvántól Józsa Juditig zseniális alkotásokat létrehozni.

Ha nem Önökhöz szólnék, most bizonygatnom kellene, hogy a mi oktatáspolitikánk miért helyez olyan nagy súlyt a művészeti nevelésre – és most a szélesebb értelemben vett művészeti nevelésről beszélek, a vizuális mellett a zenei, a tánc, az előadói, és nem utolsó sorban az irodalmi nevelésről. Önöknek elég csak utalnom arra, hogy körülöttünk hogyan egyszerűsödik le minden a pénzcsinálásra, és ennek milyen folyományai vannak a magatartás, az emberi érintkezés, a kor és a tudás tisztelete, az öröklött és újonnan alkotott értékek megbecsülése terén. Ebből a gödörből valahogy ki kell jutni. Az én felfogásom szerint tehát a művészeti nevelés nem csupán tehetséggondozás, hanem a teljes iskoláskorú nemzedék értelmi, érzelmi, lelki nevelésének az a sajátos területe, amely életörömhöz, lelki finomsághoz, érzelmi gazdagodáshoz segíti őket és általuk, velük az egész társadalmat.

Ez az óriási feladat vár Önökre, ennek szentelik az életüket pályakezdő koruktól, és én ezért kezdtem úgy a megnyitó szavaimat, hogy tisztelettel és nagyrabecsüléssel köszöntöm Önöket.

Kívánok érdekes, jó előadásokat, a továbbiakra pedig sok olyan tanítványt, akikre gondolva nem csak jogos pedagógusbüszkeség öntheti el a szívüket-lelküket, hanem az a boldog bizonyosság is, hogy jól sáfárkodtak az Önökre bízott értékekkel.

Névjegy
Dr Hoffmann Rózsa

Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) köznevelésért felelős államtitkár 2013. február 28-tól

Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára 2010. június 2-től

a FIDESZ - KDNP országgyűlési képviselője 2006-tól,

a Fidesz Kulturális Tagozatának országos elnöke.

Férjezett, két gyermeke és két unokája van.
Bakonyszentlászlóban lakik.

tovább Hoffmann Rózsa életrajzához »

H K S C P S V
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

kdnp.hu
barankovics.hu
iksz.hu
kdsz.hu
apf
jovonk itt a tetaz iskolaban kell kezdeni