Hoffmann Rózsa

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of content_handler_field::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/cck/includes/views/handlers/content_handler_field.inc on line 193.
 • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with views_handler_field::pre_render($values) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.
 • strict warning: Declaration of date_api_argument_handler::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/date/includes/date_api_argument_handler.inc on line 398.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
 • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

A kormány orvosolta a köznevelés legtöbb „örökölt” problémáját

hoffmannrozsa.hu-kedd, 2014. január 21. 13:29

Az elmúlt három és fél évben a legfontosabb szabályokat sikerült megalkotni az oktatás területén – mondta Hoffmann Rózsa, köznevelésért felelős államtitkár az Educatio a Papp László Arénában megrendezett nemzetközi oktatási szakkiállításának második napján,
Az államtitkár előadásában kijelentette: 2010-ben, a kormányváltáskor nagyon sok problémát örököltek. Megengedhetetlen különbségek voltak az iskolák között a fenntartás, a szakmai irányítás tekintetében egyaránt. Ezek mára szűnőben vannak.

A problémák okai között említette, hogy hiányzott a rendszerből a külső, objektív ellenőrzés, háttérbe szorult a nevelés, és kompetencia-központúvá vált az oktatás. Azok a nevelési problémák, amelyek egyértelműen megmutatkoztak, nemhogy enyhültek volna, hanem egyre súlyosabbá váltak, nemcsak érzékelhetően, de mérhetően romlott a színvonal - fejtette ki, hozzátéve: csökkent a tanári tekintély, szétaprózottá vált a rendszer, és gazdaságtalan működés volt jellemző. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pedagógusok létbizonytalanságban, kiszolgáltatottságban éltek és dolgoztak, hiszen 2010-ig tízezres nagyságrendű volt az elbocsátott pedagógusok száma.
Hangsúlyozta: a jelenlegi kormány álláspontja szerint állami felelősség a magas színvonalú, biztonságos, egyforma esélyeket kínáló köznevelés biztosítása, a korábbi szolgáltatás jellegű szemlélettel ellentétben az oktatás és a nevelés közszolgálat.

A köznevelés megújításának feladatai közül a gyermekek, fiatalok fejlődésének előtérbe helyezése mellett a nevelés megerősítését, az egységes, magas színvonal biztosítását emelte ki. Mint mondta: alapvető cél, hogy a különböző településeken született gyermekek esélyei ugyanolyan jók legyenek, mint a fővárosiaké.

Az államtitkár az átalakítással kapcsolatban kitért arra, hogy 2015-től hároméves kortól lesz kötelező óvodába járni, eddig 12 ezer új óvodai férőhely létesült és folytatódik a bővítés. 2015-re nem lesz probléma a gyermekek elhelyezése - ígérte.

Szólt a mindennapos testnevelés bevezetéséről is, amelynek szavai szerint nagyon jó a társadalmi fogadtatása.

Fontos változásnak nevezte az erkölcstan, valamint a hit és erkölcstan bevezetése, s a nevelési célokat szolgáló közösségi szolgálat elindítását.
A Klebelsberg intézményfenntartó belépésével az volt a cél, hogy az adminisztratív terhek nagy részét levegyék az intézmények válláról.
Még idén elindul a szaktanácsadói rendszer, és beindul a tanfelügyelet is – mondta. Hozzáfűzte, hogy a minőségjavító lépések között a kompetencia-méréseket kiterjesztik a tartalom ellenőrzésére és az idegennyelvtudásra is. Ezt a tanév rendjéről szóló rendelet rögzíti majd – jegyezte meg.

A jelenlegi kormány intézkedéseit sorolva kiemelte az új köznevelési törvény elfogadását, az új Nemzeti alaptanterv, a kerettantervek (ket) megalkotását. A mostani tanévtől elvárás, hogy az alaptantervet alaposan ismerjék a pedagógusok - jegyezte meg.

Kijelentette: olyan tankönyvtörvényt alkottak, amely csökkenti a kiadványok számát és a kerettantervekhez igazítja a tartalmakat, valamint jelentősen mérsékli az árakat, ami már a következő tanévtől érezhető lesz. Kitért arra is, hogy idén 708 ezer gyermek kapott ingyenesen tankönyvet.
Az államtitkár úgy fogalmazott a köznevelés megújítása csak kiválóan képzett, munkáját professzionálisan végző pedagógusokkal lehet sikeres. Ennek érdekében megújították a pedagógusképzést, a kiválasztást alkalmassági vizsgával segítik és a képzéshez egyéves gyakorlati időt írtak elő. Bevezették továbbá a Klebelsberg-ösztöndíjat az osztatlan képzésben részt vevő pedagógusoknak.

Folyik a tanév végére megalakuló pedagógus kar alakuló közgyűlésének szervezése, a testület részletes információkat tartalmazó honlapja várhatóan jövő héttől lesz elérhető.

Határozott kormányzati szándék, hogy a pedagógushivatás anyagilag, erkölcsileg megbecsültté váljon. A pedagógustársadalom egésze az értelmiség elismert csoportja legyen.

A pedagógus előmeneteli rendszerhez társuló jelentős mértékű, átlagosan 34 százalékos béremelésről szólva kifejtette: országos szinten a pedagógusok nagy többségének 50 és 80 ezer forint között nőtt a fizetése, ennek folytatása következik szeptemberben – jegyezte meg. Hangsúlyozta tavaly szeptemberben közel 160 ezer pedagógus bére lett lényegesen magasabb.
Összesen mintegy 120 jogszabályt alkottak a három és fél alatt - vont mérleget a köznevelési államtitkár, aki szerint a legfontosabb szabályokat sikerült megalkotni.

A további feladatokról szólva kiemelte: a megkezdett úton szeretnének továbbhaladni. Ahol kiderül, jobban kellett volna szabályozni, nyitottak az újragondolásra, ugyanakkor nem szeretnének hetente hozzányúlni a jogszabályokhoz. Jelezte: hozzákezdenek az érettségi reformjához, amiben komoly szerepet szánnak a pedagógus karnak is, a művészeti nevelés is napirenden van, és időszerű a kollégiumok helyzetének áttekintése.

Forrás:Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI

Fotó: MTI? Marjai János

Névjegy
Dr Hoffmann Rózsa

Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) köznevelésért felelős államtitkár 2013. február 28-tól

Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára 2010. június 2-től

a FIDESZ - KDNP országgyűlési képviselője 2006-tól,

a Fidesz Kulturális Tagozatának országos elnöke.

Férjezett, két gyermeke és két unokája van.
Bakonyszentlászlóban lakik.

tovább Hoffmann Rózsa életrajzához »

H K S C P S V
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

kdnp.hu
barankovics.hu
iksz.hu
kdsz.hu
apf
jovonk itt a tetaz iskolaban kell kezdeni