Hoffmann Rózsa

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of content_handler_field::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/cck/includes/views/handlers/content_handler_field.inc on line 193.
 • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with views_handler_field::pre_render($values) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.
 • strict warning: Declaration of date_api_argument_handler::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/date/includes/date_api_argument_handler.inc on line 398.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
 • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

"A céljaimért a végsőkig kitartok"

hoffmannrozsa.hu-hétfő, 2012. október 29. 14:41

"Az átalakítás lényege, hogy az iskolarendszer igazságosabb legyen"

A Nyugat-magyarországi Egyetem győri karán járt tegnap Hoffmann Rózsa. Az oktatásért felelős államtitkár a XVI. Apáczai Napok Tudományos Konferencián tartott előadást. Lapunknak interjút adott: többek között az életpályamodellről, az iskolák állami fenntartásba kerüléséről, elbocsátásokról, a közelgő felvételiről kérdeztük.

– Milyen érzésekkel érkezett a mai előadásra? Emelt fővel sétált a pulpitushoz?

– Természetesen, járni csak emelt fővel lehet. Igen nagy munkát végez az államtitkárság a vezetésemmel. Semmi szégyellnivalónk nincs, nincs okunk lehajtott fejjel járni. Nem az államtitkárságot érik támadások, hanem azt az értékrendet, amit közvetítünk, azt pedig kezdettől fogva nyíltan vállaljuk.

– A pedagógus-életpályamodell volt az oktatási rendszer átalakításának talán egyetlen eleme, amit nagyon vártak a pedagógusok – egyelőre hiába.

– Az oktatási rendszer átalakítása nagyon sok elemből áll, amelyek kivétel nélkül az iskolás gyermekek érdekeit szolgálják. A pedagógus-életpályamodell is ezek egyike. A kormány elkötelezett aziránt, hogy az iskolákban anyagilag és erkölcsileg megbecsült tanítók, tanárok dolgozzanak. A pedagógusok várakozása ez ügyben tehát nem hiábavaló. Hiszem, hogy az ország gazdasági mutatói lehetővé teszik, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetésére a tervezett időpontban kerüljön sor. A nemzetgazdasági miniszter egy percig sem kérdőjelezte meg, hogy az intézkedésre szükség van, bejelentése arról szólt, hogy amennyiben kedvezőtlenül alakul a gazdasági helyzet, úgy négy hónappal elhalasztják az életpálya bevezetését. Természetesen nagyon fájlalnám, ha ez utóbbi forgatókönyv valósulna meg. Aki időt nyer, életet nyer. Én azért dolgozom, hogy ezt az életet megnyerjük.

– Jelezte, hogy a munkaterhek növelését a béremeléssel egyszerre vezetik be, ha a béremelés elmarad, akkor a munkaórák emelése is. Elképzelhető, hogy a köznevelési törvény más rendelkezései is később lépnek életbe?
– A köznevelési törvény olyan szervesen összefüggő egész, amelynek bizonyos elemei csak egy időben vezethetők be. Az új munkarend a tanítók, tanárok nagy többségének nem jelent munkateher-növekedést. A gyermekek elemi érdeke, hogy az iskolában délután is tartalmas foglalkozások legyenek, hogy tanáraiknak legyen idejük képességeiket fejleszteni, beszélgetni velük.

– Januártól az iskolák állami fenntartásba kerülnek. Mit éreznek majd ebből a szülők, a diákok, a pedagógusok?

– Reményeink szerint semmit. Az átalakítás célja, hogy a magyar iskolarendszer a korábbinál igazságosabb, biztonságosabb és kiszámíthatóbb legyen. A nagyobb állami szerepvállalás kizárólag arról szól, hogy akárhová születik is egy gyermek, jó iskolába járhasson, ugyanazt a tudást kapja. Az állami fenntartásba vétel erre ad garanciát. Természetesen az is cél, hogy a pedagógusok megkapják a fizetésüket, hogy legyen fűtés télen az iskolában és még hosszasan sorolhatnám azokat a hiányosságokat, melyekkel számos településen szembesültek korábban a tanárok, szülők, gyerekek. Előfordult, hogy alapítványoknak átadott iskolák pedagógusai félévi fizetéstől elestek, mert ellenőrizetlen és a központból garanciát nem vállaló oktatási rendszer működött. Ezeket a gondokat orvosolják a változások.

– A pedagógusok elbocsátásoktól tartanak, mondván, a munkateher növelésével kevesebben el tudják végezni a feladatokat.

– Ismétlem, a munkateher nem nő, az úgynevezett kötelező óraszám sem, csak a munkaidő lesz másképp szabályozva a törvényes kereteken belül. Semmi okuk az aggodalomra. Ott szűnhet meg egy-egy pedagógus állása, ahol az iskolából elfogytak a gyerekek.

– A felsőoktatás átalakítása is zajlik, Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár épp a minap beszélt arról, hogy folyamatban van a felsőoktatási intézmények minősítése, amely alapján plusztámogatáshoz juthatnak jövőre egyes egyetemek, főiskolák. Milliárdos tételről van szó. Ennek forrása nincs veszélyben?

– A forrás rendelkezésre áll. Ezt megalapozta a felsőoktatási törvény, és most készül az a jogszabály, amely világossá teszi azokat a kritériumokat, melyek alapján az intézmények elérhetik a kiemelt egyetemi, a kutatóegyetemi vagy az alkalmazott tudományok főiskolája státust.

– A felvételizők idén is számíthatnak meglepetésekre? – Meglepetésre nem számíthatnak. A változásokat bevezettük, az államilag támogatott keretszám bizonyos területeken kevesebb lesz. Még ebben az évben nyilvánosságra fogjuk hozni a képzési helyek teljes számát.

– Közoktatásért felelős helyettese, Gloviczki Zoltán múlt héten jelentette be lemondását. Ön minden körülmények között kitart?

– Gloviczki Zoltán áprilisig marad, úgyhogy majd tavasszal beszéljünk erről. Ami pedig engem illet: az oktatási rendszer minőségi átalakítására, az elmúlt évtizedekben felgyűlt hibák kijavítására vállalkoztam, természetes, hogy e cél megvalósítása mellett a végsőkig kitartok.

– Ezek szerint ön bízik abban, hogy Gloviczki Zoltán bejelentése ellenére mégsem távozik posztjáról?

– Gloviczki Zoltán rendkívül magasan képzett, kiváló munkatárs. Az a mennyiségű és minőségű munka, amit idáig elvégzett, nehezen lenne pótolható mással. Tehát igen, bízom abban, hogy marad, és együtt fejezzük be azt, amire vállalkoztunk.

forrás: kisalföld.hu Zsenák- Kiss Szimóna
Fotó:Bertleff András

Névjegy
Dr Hoffmann Rózsa

Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) köznevelésért felelős államtitkár 2013. február 28-tól

Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára 2010. június 2-től

a FIDESZ - KDNP országgyűlési képviselője 2006-tól,

a Fidesz Kulturális Tagozatának országos elnöke.

Férjezett, két gyermeke és két unokája van.
Bakonyszentlászlóban lakik.

tovább Hoffmann Rózsa életrajzához »

H K S C P S V
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

kdnp.hu
barankovics.hu
iksz.hu
kdsz.hu
apf
jovonk itt a tetaz iskolaban kell kezdeni