Hoffmann Rózsa

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of content_handler_field::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/cck/includes/views/handlers/content_handler_field.inc on line 193.
 • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with views_handler_field::pre_render($values) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.
 • strict warning: Declaration of date_api_argument_handler::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/date/includes/date_api_argument_handler.inc on line 398.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
 • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /mnt/storage/www/hoffmannrozsa.hu/htdocs/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

A Fidesz Kulturális Tagozatának elnöki köszöntője a magyar kultúra napján

hoffmannrozsa.hu-h, 2011-01-03 13:46
Ünnepi köszöntő, 2010. január 21.

Tisztelt ünneplő közönség, kedves Barátaim!

A Fidesz Kulturális Tagozatának elnökeként szeretettel és örömmel köszöntök mindenkit.
Igen, örülök, és bizonyára örülhetünk mindannyian, hogy ismét találkozhattunk, hogy az ország legtávolabbi vidékeiről is ilyen sokan eljöttek a hóesés ellenére, hogy megtöltöttük ezt a gyönyörű termet, hogy együtt ünnepeljük a magyar kultúrát.
Itt-létünk egyben fontos tanúságtétel. A kultúra szeretete mellett arról a meggyőződésünkről is vall, hogy mindannyian tudjuk: magyar kultúránk közös kincsünk, amelyet védenünk és ápolnunk kell, és hogy magyarságunk jövőjét népünk kulturális színvonala fogja megalapozni és meghatározni.

A kultúra sokféleképpen definiált fogalom. Az ismeretek, a tudás, a művészetek, a hagyományok, a megalkotott értékek, a mindennapi magatartás- és viselkedésformák olyan összetett egységét is jelenti, amely elődeinktől megörökölten szövi át életünket.
Nemzeti kultúránknak szerves, elszakíthatatlan részét képezi az országhatároktól függetlenül bárhol élő magyarságnak a szülőföld és az anyanyelv szeretetéből táplálkozó minden megnyilvánulása.
És itt érdemes megállnunk egy pillanatra. Gondoljunk a Felvidéken vagy Kárpátalján élő magyarok anyanyelvhasználatát ellehetetlenítő, szégyenteljes, legújabb dölyfös szabályokra, amelyek testvéreink nemzeti identitását, azaz személyiségük bölcsőtől meghatározott lényegét fenyegetik. Ez a szomorú történet önmagában jól példázza, hogy a kultúra sorskérdés. Közösségi kérdés. És mint ilyen, a politika, azaz a közösségért végzett munka terepe is.
Jogos és magától értetődik tehát, hogy a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt kiemelten fontosnak tartja a kulturális politikát és azt, hogy méltóan ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját.

Kedves Barátaim! Legyen szabad most a kultúra művelőit köszöntenem.
Szeretnék fejet hajtani a művészetek képviselői előtt, akiknek alkotó tevékenysége minduntalan a szépség, az igazság és a hitelesség érzetével ajándékoz meg minket (Gadamer): azzal, hogy ráismerünk valamire, ami mindig is miénk volt, csak korábban nem tudtunk róla. A művészetek puszta léte ébren tartja bennünk a vágyat, hogy újra és újra átéljük a szépet, az igazat és a hiteleset, hiszen enélkül az ember nem olthatja a szomját.
Külön köszöntöm a gálaműsorban majd fellépő művészeket, meleg szeretettel a négy - ma még sajnos – magyar állampolgársággal nem rendelkező, messziről jött magyar színészt.
Tisztelettel fordulok a szellem emberei felé, akik, mint a gyöngyhalászok, a mélyből felszínre hozzák kutató-alkotó gondolkodásuk mindennapjainkat is megkönnyítő kincseit. Itt köszöntöm a kényszerűen távol, ám lélekben velünk lévő Pálinkás József urat, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, aki a FIDESZ Kulturális Tagozatának elnökeként elődöm volt, és akitől e becses tisztet igyekszem felelősségteljesen átvenni.
Szeretnék külön odafordulni azokhoz, akik a magas kultúra kincseit tiszta és önzetlen szívvel „folyton elfolyatva őrzik” és közvetítik (Weöres): a média szolgálóihoz és nevelőinkhez, tanárainkhoz a bölcsődétől az egyetemekig.
Köszöntöm a könyvtárak, a közgyűjtemények rivaldafényt nélkülöző kincskeresőit, továbbá a hagyományőrző egyesületeket, az alkotó- és táncházak életben tartóit, a vidéki kisközösségek kulturális programszervezőit, mindazokat, akik a maguk örömében másokat is akarnak részesíteni.
Köszöntöm a lélek és a test karbantartóit: papokat, lelkészeket, sportolókat, orvosokat.
És örömmel gondolunk mindazokra az intézményekre és magánemberekre, amelyek és akik az emberi együttérzés kultúrájában részesítik a rászorulókat. És mindenkire, aki a széles út helyett inkább a keskenyen próbál haladni, példának őrizve meg magát.

A kultúra napja lehet alkalom az ünneplésre, ám csak akkor lesz az igazán, ha majd kulturáltság itatja át magán- és közéletünket. Tudjuk, hogy ez ma még nincs így. Hazánk jelenlegi állapotából előre kell tekintenünk, hogy lássuk, Magyarországon is eljön az az idő, amikor erkölcsösnek, jogkövetőnek lenni nem privát aszkézis vagy hősiesség, hanem a legszemélyesebb magán- és közérdek, s az erkölcs és a jog követése természetes és ésszerű lesz mindenki számára. Egy ország kultúrája efféle skálán, az emberi együttélés és közbizalom skáláján mérhető le igazán. Ezért a kultúrateremtés és folyamatosságának fenntartása mint nemzeti érdek nem csupán a civil szféra, hanem a politika feladata, sőt alkotmányos kötelessége is.

Nos, e tekintetben bőven vár ránk teendő. De nem rettenhetünk meg a nehézségek láttán. Hiszen ahol és amiért cselekednünk kell, az a mi hazánk.

Tisztelt ünneplő közönség! Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be nemzeti imádságunk megírását. Himnuszunk, amely a magyar történelem útjait járja be, „romolhatatlan és nem helyettesíthető, önmagában teljes, mint a piros-fehér-zöld színű zászló”, idézem államfőnk néhány napja Szatmárcsekén elhangzott szavait. E nemzeti szimbólumunk megalkotásának napja a rendszerváltoztatás hajnalán, 1989-ben, a Kölcsey Társaság kezdeményezésére vált a magyar kultúra örökségének, szeretetének és annak a közös akaratnak az ünnepnapjává, amely folytatni fogja ezt az örökséget. Most, amikor újabb sorsfordító változások lehetősége előtt áll Magyarország, újítsuk meg ezt az akkori nagy közös akaratot!

Névjegy
Dr Hoffmann Rózsa

Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) köznevelésért felelős államtitkár 2013. február 28-tól

Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára 2010. június 2-től

a FIDESZ - KDNP országgyűlési képviselője 2006-tól,

a Fidesz Kulturális Tagozatának országos elnöke.

Férjezett, két gyermeke és két unokája van.
Bakonyszentlászlóban lakik.

tovább Hoffmann Rózsa életrajzához »

H K S C P S V
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

kdnp.hu
barankovics.hu
iksz.hu
kdsz.hu
apf
jovonk itt a tetaz iskolaban kell kezdeni